Hier moet u rekening mee houden voor uw hypotheek

Hier moet u rekening mee houden voor uw hypotheek

31 January 2023 Off By Vinthe

Wie op zoek gaat naar een eerste of nieuwe woning zal zich al snel geconfronteerd zien met de vraag naar de financiering van die woning. U wilt wel een mooie woning vinden die u een echt thuisgevoel kan geven, maar het moet natuurlijk ook financieel haalbaar en betaalbaar blijven. Niets zo vervelend als eindelijk die langgekoesterde droom waarmaken om dan tot de vaststelling te komen dat de maandelijkse afbetalingen voor de hypotheek te hoog gegrepen zijn. Goed nadenken over de hypotheek is dus de eerste stap die u moet zetten als u er over nadenkt om een woning aan te kopen.

Ga tijdig op zoek naar de beste hypotheek

U moet er rekening mee houden dat het aanvragen van een hypotheek best wel enige tijd in beslag neemt. Het is geen geval zo dat u vandaag even de bank kunt binnenwandelen om met een goedgekeurde en afgehandelde hypotheek naar buiten te stappen. Gemiddeld genomen moet u hiervoor een periode van ongeveer twee maanden voor ogen houden. Bovendien zijn er ook zoveel aanbieders van hypotheken actief dat het zeker de moeite loont om deze even met elkaar te vergelijken voor u een beslissing neemt. Begin dus tijdig met het opzoeken van de meest geschikte hypotheek zodat het hele dossier klaar is op het moment dat u de woning van uw dromen vindt.

Zorg voor een goed onderbouwd dossier

Om de aanvraag van uw hypotheek te bespoedigen, zijn er een aantal zaken die u zelf vooraf al kunt doen. Zoals u niet onbezonnen een woning koopt, zal een kredietverstrekker u ook niet onbezonnen een hypotheek toestaan. De vraag hoe hoge hypotheek kunt u krijgen, is de eerste vraag die een antwoord moet krijgen. Door het aanvragen van een realistisch bedrag zult u de goedkeuring van uw dossier aanzienlijk kunnen versnellen. Verzamel alle documenten die een bewijs van uw inkomen vormen en ga met een goed en volledig dossier op weg naar uw bank of kredietverstrekker.

Ga na of er andere mogelijkheden voorhanden zijn

Het kopen van een woning is lang niet voor iedereen weggelegd en al helemaal niet met de huidige woningprijzen. Een mogelijkheid die u misschien nog niet overwogen heeft, maar die wel uw aandacht verdient, is het kopen van een iets goedkopere woning. Zo kunt u wel al eigenaar worden en later, als uw inkomen stijgt, een extra hypotheek voor verbouwing aanvragen. U hoeft in dit geval niet te wachten om een woning te kopen en u kunt die later naar eigen wens verbouwen.