De verschillende methoden om mousserende wijn te maken

De verschillende methoden om mousserende wijn te maken

24 januari 2023 Uit Door Vinthe

Mousserende wijn is een soort wijn die koolzuurgas bevat. Het koolzuur kan van nature voorkomen, of het kan worden toegevoegd door middel van een proces dat koolzuurgasvorming wordt genoemd. De hoeveelheid koolzuurgas in mousserende wijn kan variëren, maar is meestal ongeveer 2 tot 3 keer zo groot als in niet-mousserende wijn.

Er zijn drie belangrijke methoden om mousserende wijn te maken:

De eerste methode heet de bulkmethode, en is de meest voorkomende manier om mousserende wijn te maken. Bij deze methode wordt de wijn in grote tanks gemaakt en vervolgens met gist en suiker overgebracht in flessen. De gist en de suiker zorgen voor een tweede gisting in de fles, die het koolzuurgas produceert dat de mousserende wijn zijn belletjes geeft.

De tweede methode heet de charmat-methode en wordt gebruikt om de meeste mousserende wijn in Frankrijk te produceren. Bij deze methode wordt de wijn gemaakt in grote tanks en vervolgens overgebracht in kleinere tanks, waar hij wordt gemengd met gist en suiker. Het mengsel laat men vervolgens enkele weken gisten. Het koolzuur dat tijdens de gisting ontstaat, wordt opgevangen en gebruikt om de wijn te carboniseren.

De derde methode heet de traditionele methode en wordt gebruikt om de meeste mousserende wijn in Italië te produceren. Bij deze methode wordt de wijn gemaakt in kleine tanks en vervolgens met gist en suiker overgebracht in flessen. De gist en de suiker zorgen voor een tweede gisting in de fles, die het koolzuurgas produceert dat de mousserende wijn zijn belletjes geeft.

Dus, welke methode leidt tot welk type wijn? De bulkmethode leidt tot de meeste mousserende wijn die in de Verenigde Staten wordt gemaakt, terwijl de charmatmethode leidt tot de meeste mousserende wijn die in Frankrijk wordt gemaakt. De traditionele methode leidt tot de meeste mousserende wijn die in Italië wordt gemaakt.

Mousserende wijn en spijs: wat past er goed bij?

Hoe combineer je mousserende wijn met eten? De meest bekende en traditionele combinatie is champagne met oesters. De verschillende persoonlijkheden van mousserende wijnen passen echter goed bij verschillende gerechten. Zo passen lichte gerechten zoals witte vis of zeevruchten met een citrusbereiding goed bij zeer droge, frisse mousserende wijnen. De textuur van een gerecht mag best knapperig zijn, want dat helpt de wijn om belletjes te produceren. Gekonfijte eend, pittige Aziatische gerechten of zelfs friszoete zoetigheden en blauwe kaas passen goed bij een iets zoetere mousserende wijn. Het is altijd belangrijk de ideale harmonie te vinden tussen de zoete en zure smaken van de wijn.