De beste optie voor metaalbewerking

De beste optie voor metaalbewerking

4 april 2023 Uit Door Vinthe

Lassen is een essentiële techniek voor het samenvoegen van verschillende metalen. Het wordt gebruikt in diverse industrieën, zoals de bouw, de auto-industrie, de scheepsbouw en de luchtvaart. Het proces van lassen vereist specifieke vaardigheden en kennis, aangezien het kan leiden tot gevaarlijke situaties als het niet goed wordt uitgevoerd. In deze blog bespreken we diverse lasmethodes. 

Diverse lasmethodes

Het lassen van metaal omvat het smelten van twee of meer stukken metaal om ze permanent aan elkaar te bevestigen. Dit gebeurt door middel van warmte en/of druk. De meest voorkomende lasmethoden zijn booglassen, MIG-lassen en TIG-lassen. Bij booglassen wordt een elektrode gebruikt om de warmte te genereren die nodig is om de metalen te smelten. Bij Mig lassen wordt een lasdraad gebruikt die continu wordt toegevoerd, terwijl bij TIG-lassen een elektrode wordt gebruikt om de warmte te genereren en een aparte draad wordt gebruikt om het metaal toe te voegen.

Voordat het lassen begint, moet het metaal worden voorbereid. Dit omvat het reinigen van het oppervlak om vuil en roest te verwijderen, het verwijderen van eventuele verf of coating en het afschuinen van de randen om een goede las te kunnen maken. Het afschuinen van de randen wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor het lassen en om ervoor te zorgen dat het lasmateriaal de juiste diepte heeft.

Vervolgens wordt de lasapparatuur ingesteld en getest. Dit omvat het instellen van de juiste stroomsterkte en lasdraadsnelheid, en het controleren van de gasstroom bij TIG-lassen. Het is belangrijk om de lasapparatuur regelmatig te onderhouden en te kalibreren om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert en veilig blijft. Wanneer het lassen begint, moet de lasser ervoor zorgen dat hij of zij de juiste beschermende uitrusting draagt, zoals een laskap, handschoenen en beschermende kleding. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkplek goed geventileerd is, aangezien het lassen giftige dampen kan produceren. Tijdens het lassen moet de lasser ervoor zorgen dat hij of zij de juiste techniek gebruikt om een sterke las te maken. Dit omvat het handhaven van de juiste lasbooglengte en het langzaam bewegen van de lasstaf om ervoor te zorgen dat het lasmateriaal gelijkmatig wordt verdeeld.

Na het lassen moet het werkstuk worden afgekoeld voordat het kan worden geïnspecteerd. Het is belangrijk om de las grondig te inspecteren om ervoor te zorgen dat deze veilig en sterk is. Dit omvat het controleren op scheuren, gaten of andere onvolkomenheden die de integriteit van de las kunnen aantasten. Metaal bewerken doe je eenvoudig en snel bij Felyon Metaaltechniek.