Handleiding: Je eigen haar verven

Handleiding: Je eigen haar verven

24 February 2024 Off By Vinthe

Thuis je haar blond verven kan een spannende en bevrijdende ervaring zijn. Het geeft je de vrijheid om te experimenteren met verschillende tinten en stijlen, zonder de druk van een kapper die misschien niet precies begrijpt wat je wilt. Bovendien kan het een stuk voordeliger uitpakken dan een bezoek aan de salon. Met de juiste haarverf en wat geduld kun je resultaten bereiken die net zo professioneel ogen als die van de kapper. Bijkomend voordeel is dat je het in je eigen tijd kunt doen, op een moment dat het jou uitkomt.

Het thuis kleuren van je haar biedt ook een zekere mate van comfort en privacy. Niet iedereen vindt het fijn om in een drukke salon te zitten, vooral niet als je iets nieuws en gewaagds wilt proberen. Thuis kun je in je eigen vertrouwde omgeving je nieuwe look uitproberen. Daarbij komt dat de markt voor haarverf enorm is gegroeid, waardoor er ontzettend veel hoogwaardige producten beschikbaar zijn die speciaal zijn ontworpen voor thuisgebruik.

Alles wat je nodig hebt voor die professionele touch

De juiste producten kiezen

Als het aankomt op haar blond verven, is het essentieel om de juiste haarverf te kiezen. Je wilt een product dat niet alleen de gewenste kleur levert, maar dat ook zacht is voor je haar en hoofdhuid. Zoek naar verfsoorten met voedende ingrediënten die je haar verzorgen tijdens het kleuren. Let ook op de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals ammoniak of PPD; steeds meer merken bieden nu opties zonder deze ingrediënten.

Kijk naar de verschillende soorten blond die er zijn: van platinablond tot honingblond, er is een breed scala aan tinten beschikbaar. Het is belangrijk om een kleur te kiezen die past bij je huidskleur en natuurlijke haarkleur. Sommige merken, waaronder WECOLOUR, bieden online tools aan waarmee je kunt zien hoe een bepaalde kleur eruit zou kunnen zien bij jouw stijl en teint.

Benodigdheden die niet mogen ontbreken

Naast de haarverf zelf zijn er nog een aantal andere benodigdheden die je nodig hebt voor het verven van je haar. Denk hierbij aan handschoenen om je handen te beschermen, een oude handdoek of cape om je kleding te beschermen, en clips om je haar op te delen in secties. Een niet-metalen kom en kwast zijn essentieel voor het mengen en aanbrengen van de verf, net als een timer om de inwerktijd bij te houden.

Het kan ook handig zijn om een tweede spiegel bij de hand te hebben, zodat je goed kunt zien wat je aan de achterkant van je hoofd doet. Vergeet tenslotte niet om een milde shampoo en conditioner klaar te leggen voor na het verven, liefst producten die speciaal zijn gemaakt voor gekleurd haar en die helpen om de kleur langer mooi te houden.

Handige tips voor een vlekkeloos resultaat

Een van de meest cruciale tips bij het thuis haar blond verven is het volgen van de instructies op de verpakking van de haarverf. Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar elk merk en type verf kan net iets andere richtlijnen hebben wat betreft de applicatie en inwerktijd. Een patch test uitvoeren een paar dagen van tevoren kan ook belangrijk zijn om allergische reacties te voorkomen.

Zorg ervoor dat je haar schoon en vrij van stylingproducten is voordat je begint met verven. Productresten kunnen namelijk invloed hebben op hoe goed de verf pakt. Een andere tip is om niet direct na het wassen te verven, omdat de natuurlijke oliën in je haar kunnen helpen bij het beschermen van je hoofdhuid tijdens het kleurproces.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Een veelgemaakte fout is het ongelijkmatig aanbrengen van de verf, wat kan resulteren in een vlekkerig resultaat. Zorg ervoor dat elk stukje haar voldoende bedekt is met verf en gebruik genoeg product om dit te bereiken. Ook is het belangrijk om niet te experimenteren met drastische kleurveranderingen thuis; als je van donker naar licht wilt gaan of vice versa, is het wellicht beter om dit door een professional te laten doen.

Een andere fout is het negeren van de tijd. Laat de verf niet langer inwerken dan aangegeven staat in de hoop op een intensievere kleur; dit kan leiden tot beschadiging van je haar. En vergeet niet om handschoenen te dragen gedurende het hele proces om je huid te beschermen tegen irritatie of verkleuring.

Hoe houd je je gekleurde haar stralend en gezond

Na het verven is het essentieel om je haar goed te verzorgen om de kleur levendig en je haar gezond te houden. Gebruik shampoos en conditioners die speciaal bestemd zijn voor gekleurd haar; deze producten helpen vaak om de kleur langer te behouden en voegen extra vocht toe om droogheid tegen te gaan.

Probeer ook blootstelling aan de zon en chloorwater te minimaliseren, aangezien deze factoren kunnen leiden tot snelle verkleuring. Een leave-in conditioner of haarmasker wekelijks gebruiken kan ook wonderen doen voor het behoud van een rijke kleur en gezonde glans.