Belangrijke manieren om je kat te verzorgen

Belangrijke manieren om je kat te verzorgen

27 February 2023 Off By Vinthe

Goed voor een kat zorgen, gaat verder dan alleen zijn favoriete maaltje voor hem klaarzetten elke avond. Natuurlijk heeft een kat ook een aandacht en knuffels nodig en moet je regelmatig met hem spelen. Maar ook is het belangrijk dat je de gezondheid van je kat in de gaten houdt. Je moet je kat bijvoorbeeld regelmatig controleren op wormen, vlooien of teken. Als je dit niet doet, kan je kat hier flink last van krijgen en er serieuze gezondheidsklachten aan overhouden. In deze blog lees je alles over de medische kant van katten verzorgen.

Wormen en vlooien bij je kat

Wormen en vlooien zijn twee dingen die vaak voorkomen bij katten. Tegenwoordig is kat ontwormen en ontvlooien tegelijk gelukkig mogelijk. Over het algemeen moeten binnenkatten 1 tot 2 keer per jaar ontwormd worden. Bij buitenkatten moet dit 3 tot 4 keer per jaar. Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen op de markt. Wormen kunnen je kat darmklachten geven, waardoor deze zal overgeven en last krijgt van diarree. Bovendien kunnen de wormen die voorkomen bij katten ook schadelijk zijn voor mensen. Het is dus voor zowel jezelf als je kat goed om je huisdier regelmatig te ontwormen. Kittens moeten bovendien vaker ontwormd worden dan volwassen katten. Vraag hiervoor advies aan je huisarts.

Tekenmiddel voor een kat

Regelmatig kunnen katten last hebben van vlooien. Je kunt dit op een paar manieren herkennen. Zo zal een kat met een vlooienbesmetting zich vaker krabben en last hebben van haaruitval. Ook kan het zo zijn dat je kat kale plekken, wondjes en korstjes heeft. Met een vlooienkam kun je de vacht van je kat doorkammen om te zien of er vlooien tussen zitten. Dit zijn kleine, zwarte beestjes die je met het blote oog kan zien. Vervolgens zijn er verschillende druppels, shampoos en sprays die vlooien kunnen bestrijden. Hoewel teken vaker voorkomen bij honden, is het bij buitenkatten ook belangrijk om te letten op tekenbeten. Deze moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Hiervoor kun je een tekenmiddel voor een kat gebruiken, zoals een tekenhaak of -tang.

Hoe geef je je kat een medicijn?

Het kan lastig zijn om je kat een wormenkuur of een ander medicijn te laten innemen. Pasta’s en tabletten moeten vaak rechtstreeks in de bek van de kat geplaatst worden. Soms kun je deze ook verstoppen in iets lekkers. Andere producten kun aanbrengen tussen de vacht, direct op de huid. Zorg er daarbij voor dat de kat deze plek niet kan likken. Ook mag de kat de eerste 24 uur na het aanbrengen niet gewassen worden.